Bingons historia

 

 

Bingons historia
 
1500-talet
Bingo har sin grund i ett lotterispel som spelades under 1530-talet i Italien.
 
1700-talet
I slutet av 1700-talet var spelet Le Lotto populärt i Frankrike. Även detta spel har bidragit till det spel som idag kallas Bingo.
 
1800-talet
Spelet spreds runt världen under 1800-talet. I Australien och Nya Zeeland blev spelet populärt under namnet House. I Tyskland användes Bingo i skolor för att hjälpa till vid inlärningen av historia, matematik och stavning. I Belgien fick spelet näst flest röster i en omröstning om landets mest populära tidsfördriv. I USA var spelet känt under namnet Beano. Då placerade spelarna bönor på sina nummer och ropade Beano när de fått en rad.
 
1900-talet
Under 1900-talet fick Bingo sitt nuvarande namn. Det var en man som spelade Beano i Atlanta, USA, som råkade ropa Bingo istället för Beano när han fick fem bönor i rad. En leksaksförsäljare, Edwin S. Lowe, skapade ett bingospel som började säljas i leksaksaffärer världen över. Han anordnade även världshistoriens största bingospel med 60 000 spelare i New York. Bingospelet användes för att samla in pengar till den katolska kyrkan och sedan dess har spelet associerats med välgörenhet och insamlingar. Till Sverige kom Bingo under 1950-talet och mängder av bingohallar öppnades runt om i landet. Bingolotto lanserades 1995 på TV4.
 
2000-talet
År 2006 kom onlinebingons stora genombrott och det innebar ett ordentligt uppsving för spelet, då bingohallarna allt mer började tappa sin popularitet i slutet av 1990-talet. Under 2009 lanserades BingoLive, ett nytt koncept till bingohallar för att locka de yngre spelarna.